Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Περί δημόσιας νοημοσύνης...

Τί είναι η δημόσια νοημοσύνη; Κάτι το οποίο οι Εγγλέζοι το έχουν πολύ καλά αναπτυγμένο αλλά εμείς όχι! Κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με γνώσεις, κάτι το οποίο δεν διδάσκεται στα βιβλία αλλά στη ζωή.

Παίρνω αφορμή από ένα χθεσινό σκηνικό. Πάλι οι γυναίκες στάθηκαν αφορμή είναι η αλήθεια :D. Ήμασταν λοιπόν μια αγοροπαρέα 5 άτομα και συναντάμε μια κοριτσοπαρέα (μία κοινή γνωστή 3 άτομα). Έτσι λοιπόν τις προσκαλώ στο σταντ μας γιατί ήτανε όρθιες...Η πρώτη απάντηση που πήρα καταγράφτηκε ως μαλακία no.912349717 στο crapbook μου "Τα είπα τα κορίτσια αλλά δεν θέλουν γιατί τις υποσχέθηκα να βγούμε σήμερα κοριτσοπαρέα..." (Τσόινγκ!!! Τουβλιά!) ΟΚ...Τεσπά, τις έδειξα που καθόμασταν σε περίπτωση που αλλάζαν γνώμη.  Μετά από λίγο τσουπ νάτες! Συνάμενες κουνάμενες, αφήνουν δίπλα μας τα πράματα τους, και πλην μίας (καλή κοπέλα...) αρχίζουν να χορεύουν και να μας έχουν γραμμένους στις ωοθήκες τους...
Το ηθικό δίδαγμα λοιπόν είναι το εξής...ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, φυλής, κοινωνικού στρώματος όλοι μας, πρέπει να έχουμε μία δημόσια νοημοσύνη. Η οποία δεν συνάδει με την φυσική νοημοσύνη. Μπορείς να είσαι Einstein να λύνεις διαπλανητικά μαθηματικά αλλά όταν στις δημόσιες και διαπροσωπικές σου σχέσεις είσαι ένα μουλάρι και μισό τί να το κάνουμε;
Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα, μπορεί οι κοπελιές να μην είχαν όρεξη να χαμουρευτούν ρε παιδάκι μου, ΟΚ δεκτόν! Μπορεί να μην γούσταραν τις μάπες μας, πάλι ΟΚ δεκτόν! Αλλά μωρή μουλάρα, σε προτείναμε χώρο να μην ξεροσταλιάζεις, με το τσαντί και το ποτό στο χέρι, έρχεσαι αφού μας ρίχνεις μια φόλα πρώτα, και αφού έρχεσαι δεν μας μιλάς κι όλας!; Άει στα διάλα τσουλί!
Και ας φύγουμε από το ατυχές συμβάν, πάμε σε άλλες διαστάσεις της δημόσιας νοημοσύνης...Είναι ένα σύνολο άγραφων νόμων που δεν λέγονται καν ευγένια (ναι η ευγένια συγκαταλέγεται εκεί), αλλά καθορίζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να φερθείς. Ναι είναι άλλο ένα κοινωνικό κατασκεύασμα αλλά είναι αυτονόητο και αξιωματικό. 
Δεν μπορεί π.χ. κάποιος να έχει διδακτορικά μεταπτυχιακά άριστα και δεν συμμαζεύεται και εσύ με lower και μπάρμπα να του πέρνεις τη δουλειά! Αυτό είναι έλλειψη νοημοσύνης, έλλειψη ευγένειας, γιατί αν το καλοσκεφτείς η κοινωνίες μας έτσι πάνε πίσω. Ακόμα και ο τρόπος που θα καλημερίσεις τον συνάνθρωπο σου, είναι και πάλι δείγμα ευγένιας και πολιτισμού! Πώς να γίνει...όσο κουρασμένος και να είσαι δεν μπορείς να μουγκανίζεις ως δείγμα καλημέρας!!!
Και επαυξάνω την σκέψη μου...το να μην είναι κάποιος γκρινιάρης, το να μην σκέφτεται την πάρτυ του, το να σκέφτεται υπέρ του συνόλου (πώς να το κάνει καλύτερο δηλαδή μέσω του λειτουργήματος του), το να ομορφαίνει τον κόσμο με τη συμπεριφορά του, είναι δείγμα πολιτισμού, είναι δείγμα νοημοσύνης και δείγμα ανθρωπιάς. Μη γελιέστε...έχω γνωρίσει τσομπαναρέους 1000000 φορές πιο ευγενικούς από πανεπιστήμονες.

Φιλάκια....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου